IT Norrbotten deltar i Almedalsveckan 2017

IT Norrbotten deltar i Almedalsveckan 2017

2017-06-13 08:00

IT Norrbotten kommer att delta under politikerveckan i Visby, Sveriges största politiska mötesplats. Under veckan kommer vi att arrangera tre seminarier och en dialoglunch. Syftet Àr att pÄverka politiker och makthavare i viktiga frÄgor som rör IT Norrbottens verksamhet, Norrbotten och Sverige.

– En viktig frĂ„ga för Norrbotten likvĂ€l som Sverige och Europa som vi kommer att lyfta under veckan Ă€r behovet av en digital motorvĂ€g mellan Europa och Asien. Vi har redan inlett ett samarbete, Arctic Connect, med aktörer frĂ„n Norge, Finland och Ryssland dĂ€r Arktis blir en digital hubb som binder ihop Europa med Asien, sĂ€ger Tony Blomqvist, vd IT Norrbotten.

Förhoppningen Àr att övertyga Regeringen om att Arctic Connect Àr en god affÀr för Sverige och lyfta vilka möjligheter som en investering skulle innebÀra.

– Arctic Connect skulle ge svenska företag snabbare och sĂ€krare kommunikation med de asiatiska tillvĂ€xtmarknaderna. Projektet skulle ocksĂ„ göra Norrbotten Ă€n mer attraktivt och ge mĂ€nniskor och företag större möjligheter att skapa nya marknader. Inte minst för biltestverksamheten i lĂ€net. Det skulle Ă€ven vara positivt för etableringar av nya datahallar.

IT Norrbotten kommer ocksĂ„ att arrangera ett seminarium och en dialoglunch om ”StadsnĂ€t i samverkan” en samarbetsmodell som ger stadsnĂ€t möjlighet att effektivisera driften och skapa sĂ€krare nĂ€t.

IT Norrbottens program under Almedalsveckan 2017:

Arctic Connect, den nya digitala motorvĂ€gen till Asien – framtidens digitala handelsunion?

MĂ„ndag 3 juli, klockan 08.30-09.30

Tisdag, 4 juli, klockan 15.30-16.30

Plats: Södra Murgatan 51

Arctic Connect Àr ett samarbete mellan Sverige, Norge, Finland och Ryssland för en ny digital motorvÀg mellan Europa och Asien. Ett projekt som ska ge Sverige och svenska företag snabbare och sÀkrare kommunikation med den asiatiska tillvÀxtmarknaden. Arctic Connect har potential att bli framtidens digitala handelsunion. Via den digitala motorvÀgen genom Arktis kan företag i Europa och Asien nÄ varandra snabbare och effektivare för ökad export och fördjupade samarbeten.

Ett mÄngmiljardprojekt av denna dignitet krÀver ett nytt tankesÀtt vad gÀller förstÄelse för varandras kulturer, vilja att samverka, politiskt mod, affÀrsutveckling samt regional, nationell och global finansiering. Vilket Àr det vi arbetar med nu.

Medverkande: Niklas Nordström, ordförande Business Sweden, Tony Blomqvist, vd IT Norrbotten, Anne Graf, CEO Hydro 66, Fredrik Lind (mÄndag) Boston Consulting Group och Anna FellÀnder (tisdag), seniorrÄdgivare hos Boston Consulting Group.

StadsnÀt i samverkan - en modell för mindre kommuner som gör smÄ stadsnÀt större

MĂ„ndag 3 juli, klockan 11.00-12.00

Plats: S:t Hansgatan 41, trÀdgÄrden

”StadsnĂ€t i samverkan” Ă€r en samarbetsmodell som ger stadsnĂ€t möjlighet att effektivisera driften och skapa sĂ€krare nĂ€t. Modellen drivs av det kommunĂ€gda IT Norrbotten. Enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting, Ă€r det stor skillnad i den digitala utvecklingen mellan stora och smĂ„ kommuner. Det gĂ€ller sĂ„vĂ€l kommunernas egen service som utbudet av tjĂ€nster frĂ„n privata leverantörer. SmĂ„ stadsnĂ€t har svĂ„rare att uppfylla PTS krav pĂ„ driftsĂ€kerhet och fĂ„ ekonomin att gĂ„ ihop pĂ„ grund av det begrĂ€nsade kundunderlaget, medan medborgarna stĂ€ller lika höga krav pĂ„ utbud och service som i storstĂ€derna. ”StadsnĂ€t i samverkan” ger de smĂ„ stadsnĂ€ten möjlighet att möta de förĂ€ndrade kraven pĂ„ stadsnĂ€ten samt att effektivisera sin verksamhet. Modellen utvecklas för fullt i Norrbotten och nu erbjuder vi er stadsnĂ€t att delta.

Medverkande: Catherine Melby, stadsnĂ€tsansvarig IT Norrbotten, Dan Lems, bredbandsexpert, Sveriges kommuner och landsting, Mikael Ek, vd Svenska StadsnĂ€tsföreningen, Crister Lundgren, stadsnĂ€tschef, Älvsbyns kommun och Tony Blomqvist, vd IT Norrbotten.