Digitaliseringsministern tackar ja till att delta vid ministermötet om Arctic Connect i Helsingfors

Digitaliseringsministern tackar ja till att delta vid ministermötet om Arctic Connect i Helsingfors

2017-02-06 03:39

Förra veckan träffade IT Norrbottens vd Tony Blomqvist digitaliseringsminister Peter Eriksson för att diskutera Sveriges framtida delaktighet i den globala digitala utvecklingen av infrastruktur och IT Norrbottens projektet Arctic Connect.

IT Norrbottens mål med mötet var dels att regeringen blir informerad och uppdaterad kring projektet Arctic Connect och den nya länken som binder samman Asien och Europa via Arktis. I andra hand att lyfta vikten av att Sveriges regering är representerade vid ett kommande ministermötet om Arctic Connect i Helsingfors. Digitaliseringsministern Peter Eriksson tackade under mötet ja till att delta vid ministermötet.

– Det är positivt att digitaliseringsministern deltar vid ministermötet i Helsingfors och att vi nu har startat en dialog om Arctic Connect, så att vi tillsammans kan dra nytta av möjligheterna som projektet Arctic Connect skapar för både Arktis-området och Sverige som helhet. Det är viktigt att den svenska regeringen är delaktiga i den globala digitala utvecklingen av infrastruktur. Digitaliseringen driver den ekonomiska tillväxten. Dagens och framtidens företag är beroende av en snabb och säker digital kommunikation, säger Tony Blomqvist, vd IT Norrbotten.

Mer om Arctic Connect:
Projektets mål är att bygga en digital motorväg mellan Europa och Asien via Nordostpassagen, där Arcticregionen blir en global digital hub. Detta skulle innebära en snabbare digital motorväg till och från Asien för ökad export och ökat affärssamarbete, samt en säkrare global digital infrastruktur. Projektets partners är IT Norrbotten (Sverige), Cinia (Finland), Bredbandsfylket Troms(Norge) och Polar Net (Ryssland).