Verksamhetens uppdrag

IT Norrbotten ska möjliggöra och tillgÀngliggöra digital infrastruktur,
för ökad tillvÀxt och digital delaktighet i Norrbotten

I nÄgra sÀrskilda uppdrag frÄn Àgarna ska IT Norrbotten:

  • Jobba med kommunikationsinsatser för ökad anslutningsgrad fiber för hushĂ„ll. I det arbetet ska vi samverka med de regionala digitaliserings- och bredbandskoordinatorerna
  • Jobba med planering för hantering av samhĂ€llsstörningar och att verka för en samordnad operativ övervakning och drift av lĂ€nets gemensamma samhĂ€llskritiska digitala infrastrukturer
  • Jobba med att lĂ„ngsiktigt sĂ€kra rĂ„dighet över det regionala fibernĂ€tet

Uppdragen Àr viktiga för att uppfylla bredbandsmÄlen (göra möjligt), att sÀkerstÀlla driftsÀkra nÀt (tillgÀngligt) samt att sÀkerstÀlla grunden för Norrbottens digitala utveckling i form av regionnÀtet och de lokala stadsnÀten (rÄdigt).

DÀrutöver sÀger vÄra Àgardirektiv följande:

Bolaget ska Àga, förvalta och utveckla det lÀnsgemensamma fiberbaserade regionnÀtet, samt erbjuda lÀnets kommuner tjÀnsten att förvalta och utveckla deras stadsnÀt genom rollen som stadsnÀtsoperatör. Bolaget ska verka för att bredbandsnÀten byggs ut och kommer till praktisk anvÀndning för lokalt nÀringsliv och offentlig service sÄ att en mÄngfald av tjÀnster skapas.

Bolaget ska vara en resurs för driva gemensamma projekt, samt vara Àgarnas förlÀngda arm gÀllande samordning och bestÀllarkompetens.

Bolaget ska verka som katalysator för den regionala utvecklingen och tillvÀxten inom bolagets verksamhetsomrÄde.

Bolaget ska utveckla och medverka i strategiska allianser sĂ„vĂ€l nationellt som internationellt. Ägarna ser positivt pĂ„ att samverkan utvecklas med andra aktörer som tillsammans med bolaget kan stĂ€rka lĂ€nets utveckling pĂ„ bĂ„de lokal och regional nivĂ„.

Bolaget ska löpande arbeta med omvÀrldsanalys inom sitt verksamhetsomrÄde, för ökad kompetens hos bolaget och Àgarna.

Bolaget ska jobba med sÀkerhet för att uppnÄ en robust och tillgÀnglig samhÀllskritisk infrastruktur, genom att:

  • Ansvara för kontinuitetsplanering för att motverka samhĂ€lls-pĂ„verkande störningar pĂ„ den lĂ€nsgemensamma digitala infrastrukturen
  • Samordna och koordinera sĂ€kerhetsarbete med regionen, lĂ€nsstyrelse, kommuner, stadsnĂ€t och myndigheter
  • Samordna kommunikation och driftĂ„tgĂ€rder vid extraordinĂ€ra hĂ€ndelser

Bolagets arbete ska bedrivas i linje med Regionala och kommunala utvecklingsstrategier för hÄllbar digital framtid i Norrbotten.

itnorrbotten logo

Make progress possible


Kontakt
IT Norrbotten | Boden Business Park | TeknikvÀgen 3-13, 961 50 Boden |
+46 921-690 10 | info@itnorrbotten.se