IT Norrbotten ansluter sig till StadshubbsAliansen

IT Norrbotten ansluter sig till StadshubbsAliansen

2018-12-20 07:00

IT Norrbotten fortsätter att driva den digitala utvecklingen i Norra Sverige. Genom att ansluta länets kommuner till StadshubbsAliansen säkerställs infrastrukturen för Internet of Things i framtiden.

StadshubbsAlliansen är ett samverkanskluster som främjar hållbar digitalisering av det smarta samhället. I dagsläget finns 12 medlemmar som tillsammans erbjuder Stadshubbar i över 40 kommuner. En stadshubb är en infrastruktur som genom radioteknik gör det möjligt att fånga upp signaler från sensorer. Sensorerna kan i princip monteras på vad som helst och det finns sensorer för att mäta i stort sett allt.

‚Äď Genom avtalet med StadshubbsAlliansen m√∂jligg√∂r IT Norrbotten att stadsn√§ten i Norrbotten kan bygga en √∂ppen infrastruktur f√∂r IoT och att tj√§nsteleverant√∂rerna genom detta kan erbjuda IoT-l√∂sningar till kommunala verksamheter och n√§ringslivet i Norrbotten. Kommunerna och Region Norrbotten kan ocks√• nyttja plattformen f√∂r eget bruk om man √∂nskar interna l√∂sningar. Med andra ord; IT Norrbotten g√∂r l√§net smartare, s√§ger Tony Blomqvist, VD p√• IT Norrbotten.

Radiotekniken kallas LoRa WANTMoch är en standardiserad teknik som kännetecknas av lång räckvidd, låg energiförförbrukning och säker dataöverföring. LoRa (Long Range) har snabbt blivit den ledande tekniken för Internet of Things/IoT över hela världen.

En stadshubb utg√∂r en viktig basinfrastruktur i ett smart samh√§lle och kompletterar det befintliga fibern√§tet. Den f√∂rsta stadshubben designades och byggdes i Helsingborg av √Ėresundskraft f√∂r drygt ett √•r sedan.

‚Äď Det √§r riktigt roligt att f√• h√§lsa IT Norrbotten v√§lkomna in i StadshubbsAlliansen. De representerar ett stort geografiskt omr√•de och g√∂r att StadshubbsAlliansen nu blir rikst√§ckande, s√§ger Johan Nystr√∂m, ansvarig f√∂r Stadshubben och StadshubbsAlliansen p√• √Ėresundskraft.

‚Äď Det √§r gl√§djande att √∂ppna stadshubbar nu etablerar sig som en gemensam svensk l√∂sning f√∂r denna typ av infrastruktur. Att de befintliga, √∂ppna stadsn√§ten kompletteras med en √∂ppen infrastruktur f√∂r IoT skapar fantastiska f√∂ruts√§ttningar f√∂r den digitala utvecklingen, forts√§tter Johan Nystr√∂m.