IT Norrbotten ansluter sig till StadshubbsAliansen

IT Norrbotten ansluter sig till StadshubbsAliansen

2018-12-20 07:00

IT Norrbotten fortsÀtter att driva den digitala utvecklingen i Norra Sverige. Genom att ansluta lÀnets kommuner till StadshubbsAliansen sÀkerstÀlls infrastrukturen för Internet of Things i framtiden.

StadshubbsAlliansen Àr ett samverkanskluster som frÀmjar hÄllbar digitalisering av det smarta samhÀllet. I dagslÀget finns 12 medlemmar som tillsammans erbjuder Stadshubbar i över 40 kommuner. En stadshubb Àr en infrastruktur som genom radioteknik gör det möjligt att fÄnga upp signaler frÄn sensorer. Sensorerna kan i princip monteras pÄ vad som helst och det finns sensorer för att mÀta i stort sett allt.

– Genom avtalet med StadshubbsAlliansen möjliggör IT Norrbotten att stadsnĂ€ten i Norrbotten kan bygga en öppen infrastruktur för IoT och att tjĂ€nsteleverantörerna genom detta kan erbjuda IoT-lösningar till kommunala verksamheter och nĂ€ringslivet i Norrbotten. Kommunerna och Region Norrbotten kan ocksĂ„ nyttja plattformen för eget bruk om man önskar interna lösningar. Med andra ord; IT Norrbotten gör lĂ€net smartare, sĂ€ger Tony Blomqvist, VD pĂ„ IT Norrbotten.

Radiotekniken kallas LoRa WANTMoch Àr en standardiserad teknik som kÀnnetecknas av lÄng rÀckvidd, lÄg energiförförbrukning och sÀker dataöverföring. LoRa (Long Range) har snabbt blivit den ledande tekniken för Internet of Things/IoT över hela vÀrlden.

En stadshubb utgör en viktig basinfrastruktur i ett smart samhĂ€lle och kompletterar det befintliga fibernĂ€tet. Den första stadshubben designades och byggdes i Helsingborg av Öresundskraft för drygt ett Ă„r sedan.

– Det Ă€r riktigt roligt att fĂ„ hĂ€lsa IT Norrbotten vĂ€lkomna in i StadshubbsAlliansen. De representerar ett stort geografiskt omrĂ„de och gör att StadshubbsAlliansen nu blir rikstĂ€ckande, sĂ€ger Johan Nyström, ansvarig för Stadshubben och StadshubbsAlliansen pĂ„ Öresundskraft.

– Det Ă€r glĂ€djande att öppna stadshubbar nu etablerar sig som en gemensam svensk lösning för denna typ av infrastruktur. Att de befintliga, öppna stadsnĂ€ten kompletteras med en öppen infrastruktur för IoT skapar fantastiska förutsĂ€ttningar för den digitala utvecklingen, fortsĂ€tter Johan Nyström.